Početak implementacije Kreditne linije Republike Turske za MSP, obrtnike i fizička lica

21 Maj 2015
1230 times

Na svečanoj ceremoniji obilježavanja početka implementacije kreditne linije Republike Turske za MSP, obrtnike i fizička lica, koja je održana u Sarajevu 20.05.2015. godine, predstavnici ZiraatBank BH  potpisali su ugovore s prvih 50 korisnika sredstava.

Svečanoj ceremoniji je prisustvovao predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kao i članovi Predsjedništva BiH.

Ukupan iznos kreditne linije je 50 miliona eura, a predstavnici 50 malih i srednjih bh. preduzeća koji su  potpisali ugovore dobili su ukupno devet miliona eura, iz prve faze kreditne linije.

Sredstva iz kreditne linije, kako je ranije najavljeno, koristit će se za kreditiranje investicionih i poduzetničkih aktivnosti u Bosni i Hercegovini koje imaju za cilj jačanje i unapređenje ekonomije u BiH, povećanje zaposlenosti, finansiranje projekata iz oblasti proizvodnje, poljoprivrede, turizma, prerađivačke industrije i povezanih usluga.

Turski predsjednik Erdogan rekao je u svom obraćanju da je u BiH doveo stotinu biznismena iz Turske, s namjerom da pojača veze između dviju zemalja, te da je želja da u BiH bude mnogo više investicija iz Turske i da na taj način potaknu i bh. privrednike na ulaganja.

Dodao je da im je želja ojačati bh. ekonomiju i uvoziti bh. proizvode na veliko tursko tržište.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je, u ime institucija BiH, da su veoma zahvalni što je ZiraatBank formirala fond za podršku malim i srednjim preduzećima u BiH te da se nada da ćemo tu podršku znati iskoristiti.

Misija agencije Prvi korak je promoviranje gospodarstva, podrška razvoja MSP-a, stvaranje uslova za ostvarivanje novih radnih mjesta i poboljšanje ukupne ekonomske situacije na području Općine Konjic.

Kontakt

Agencija za ekonomski razvoj "PRVI KORAK" d.o.o. Konjic
Musala do br.1
88400 Konjic
Bosna i Hercegovina

email: prvikorakkonjic@gmail.com

Tel: +387 36 / 727 645

Fax: +387 36 / 727 645

Foto Galerija