Print this page

Obuka i prekvalifikacija radne snage za zanimanje konobar

16 Sep 2015
1452 times

Na osnovu analize provedene ankete o tržištu radne snage i planova razvoja u narednh 3-5 godina, utvrđeno je da na području općine Konjic postoji potreba za kadrovima iz oblasti ugostiteljstva i turizma. Rezultati ankete pokazali su da postoji potreba za organizovanjem obuke i prekvalifikacije za slijedeća zanimanja: kuhar, konobar, recepcioner i turistički vodić.

U skladu sa gore pomenutim Agencija za ekonomski razvoj "PRVI KORAK" d.o.o. u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) organizovala je sastanak 15.09.2015. godine u Sali za sastanke Općine Konjic sa početkom u 12:30 sati na temu "Obuka i prekvalifikacija radne snage za zanimanje konobar".

Pored predstavnika Agencije "PRVI KORAK" d.o.o. Konjic sastanku su prisustvovali, predstavnici Visoke škole za turizam i menadžment Konjic, predstavnici ugostiteljskih objekata sa područja Općine Konjic kao i angažovani stručnjak iz ove oblasti koji će voditi obuku za zanimanje konobar i svim potencijalnim polaznicima prenijeti teorijsko i praktično znanje potrebno za obavljanje ovog posla.

Obuka je namijenjena početnicima u ovom poslu ali i svima onima koji žele da nauče i primjene tehnike rada i dobrog snalaženja u ovoj oblasti ugostiteljskog zanimanja.

Kanidati će nakon zavšetka obuke biti osposobljeni za primjenu teorijskih znanja u praktičnom kontekstu, obučeni da uoče neophodnost stalnog prilagođavanja promijenljivim zahtjevima tržišta rada i spremni da razviju potrebu za razvijanjem kontinuiranog obrazovanja i stručnog usavršavanja i efikasnog rada u timu. Zato je poznavanje tehnika, metoda i načina rada savremenih načina usluživanja nosilac višeg nivoa usluga, jer kao takva će biti sposobna da prepozna potrebe gosta, izađe mu u susret i na kraju prevaziđe njegova očekivanja, što na kraju obezbijeđuje bolje finansijsko poslovanje u cjelini.