prvi korak

prvi korak

Agencija za ekonomski razvoj „PRVI KORAK" d.o.o. Konjic je aplicirala na Javni poziv „Transfer za jačanje turističkih kapaciteta" utvrđenih Proračunom za 2017. godinu, koji je objavilo Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK/Ž sa projektom „Titova nadzemna rezidencija".

Nakon objave rezultata, dana 22.12.2017.godine potpisan je Ugovor o dodjeli poticajnih finansijskih sredstava između Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK/Ž i Agencije za ekonomski razvoj „PRVI KORAK" d.o.o. Konjic.

Detaljnije informacije o aplikantima koji su odobrena sredstva po navedenom Javnom pozivu možete pronaći na slijedećem linku:
http://mtto-hnz-k.ba/notices/odluka-izboru-korisnika-sredstava-transfer-jacanje-turistickih-kapaciteta-2/

 

Dana 20.11.2017. godine u prostorijama preduzeća SurTec-Eurosjaj d.o.o. Konjic održan je sastanaka Upravnog odbora Udruženja poslodavaca i samostalnih prvirednika Konjic.

Na ovom sastanku prisutnim članovima prezentovan je program prekvalifikacije radne snage od strane Visoke škola za turizam i menadžment Konjic.
Dogovoreno je da u što skorijem periodu predstavnici Upravnog odbora održe jedan radni sastanak sa načelnikom općine Konjic na kojem bi razgovarali o aktuelnim temama i planovima Udruženja za naredni period.

Također, dogovoreno je da se i ove godine organizanizuje Dan privrednika općine Konjic i da se svi detalji oko organizacije dogovore na narednom sastanku koji je zakazan za 27.11.2017. godine.

 

Dana 20.11.2017. godine u prostorijama preduzeća SurTec-Eurosjaj d.o.o. Konjic održan je sastanaka Upravnog odbora Udruženja poslodavaca i samostalnih prvirednika Konjic.

Na ovom sastanku prisutnim članovima prezentovan je program prekvalifikacije radne snage od strane Visoke škola za turizam i menadžment Konjic.
Dogovoreno je da u što skorijem periodu predstavnici Upravnog odbora održe jedan radni sastanak sa načelnikom općine Konjic na kojem bi razgovarali o aktuelnim temama i planovima Udruženja za naredni period.

Također, dogovoreno je da se i ove godine organizanizuje Dan privrednika općine Konjic i da se svi detalji oko organizacije dogovore na narednom sastanku koji je zakazan za 27.11.2017. godine.

 

Dana 13.10.2017. godine u organizaciji Agencije "PRVI KORAK" d.o.o., Udruženja privrednika Konjic, Privredne komore grada Mostara i Prilike Plus održan je radni sastanak povodom usklađivanja nastavnog plana i programa sa potrebama privrede i iznalaženje najboljeg načina za primjenu dualnog sistema obrazovanja. Na osnovu utvrđenih potreba za izvođenje praktične nastave, organizacija Prilika Plus će donirati potrebnu opremu Srednjoj stručnoj školi Konjic na lokalitetu industrijske zone UNIS, čija isporuka će biti u narednom periodu. U svrhu unaprijeđenja saradnje Srednje škole Konjic i privrednika iz metaloprerađivačkog sektora dogovorene su slijedeće aktivnosti:

- organizovanje sastanaka između profesora praktične nastave iz Srednje škole Konjic sa predstavnicima preduzeća iz metaloprerađivačkog sektora u cilju usklađivanja nastavnog plana i programa potrebama privrede;
- promocija deficitarnih zanimanja u metaloprerađivačkom sektoru kako bi se uticalo na upisnu politiku i povećanje zainteresovanosti kod učenika završnih razreda osnovnih škola.

 

Povodom održavanja 8. Međunarodnog festivala hrane „Konjic Food-Fest" 2017. godine održano je 11. sastanaka na kome su članovi Organizacionog odbora dogovorili sve detalje bitne za uspješno održavanje ovogodišnjeg Festivala. Organizatori Festivala su: Općina Konjic, Savez poljoprivrednih udruženja Konjic, Agencija za lokalni ekonomski razvoj „PRVI KORAK" d.o.o. Konjic, firma ToFi d.o.o. Sarajevo, Centar za neformalnu edukaciju GastroID, Radio Konjic u saradnji sa VNR iz Norveške.

Na sastancima je analiziran prošlogodišnji budžet i dat prijedlog za ovogodišnji, te pripreman Operativi plan i aktivnosti Festivala hrane za tekuću godinu. Na jednom od sastanaka Organizacinog odbora prisustvovali su i predstavnici Norveške, gdje su dali nove prijedloge za ovogodišnji Festival hrane, posebno u pogledu promocije, gdje su naglasili da je posebno bitno da se održavaju interacionalna kuharska takmičenja učenika iz Srbije, Makedonije, Norveške i drugih zainteresiranih zemalja. Dogovoreno je da riba bude glavna tema Festivala te da će se pripremati pura sa sirom i halvom, a sve sa ciljem promocije domaćih lokalnih proizvoda

Član ovogodišnjeg Organizacionog odbora je i predsjednica Udruženja „Žena za ženu" koji s obzirom da prisustvuju brojnim sajmovima, vrše i promociju našeg. Izrađeni su svi promotivni materijali i izvršene tehničke pripreme za održavanje istog. Festival kao i prethodnih godina traje dva dana i održao se 04. i 05. oktobra tekuće godine.
Na ovogodišnjem Festivalu izlagala su 94. izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine. Na štandovima su izloženi suhomesnati i mliječni proizvodi, voće i povrće, kao i prerađevine od istih (sokovi, đemovi, ajvar, i sl.), zatim med i proizvodi od meda, ljekovito bilje, žitarice, slatkiši, kolači, rukotvorine, itd., a na Festivalu hrane kao izlagači došle su i predstavnice raznih Udruženja žena iz BiH, iz Zavidovića, Stjepan polja, Jablanice i brojnih drugih.

Članice Udruženja „Žena za ženu" su ove godine na Festivalu hrane pripremale halvu i istu prodavale po promotivnim cijenama, a učenici JU „Srednje škole Konjic" su na Festivalu zajedno sa profesoricom praktične nastave pripremali ribu pastrmu uz prilog kao specijalitet koja se prodavala po promotivnoj cijeni. Na ovogodišnjem Festivalu održano je i takmičenje kuharskih timova učenika srednjih škola i mladih kuharskih timova.

Svrha takmičenja je promocija zanimanja u ugostiteljstvu i hotelijerstvu i predstavljanja centra Gastroid Sarajevo, organizovano je takmičenje mladih kuharskih timova, koji će imati priliku izraziti svoje kreacije na temu "Autohtona Neretvanska pastrmka". Timovi i zemlje koji će sudjelovati u ovom takmičenju su: Mješovita srednja škola-Hadžići (BiH), Ugostiteljsko-turistička škola Vrnjačka Banja (Srbija), Srednja škola Lazar Tanev-Skopje (Makedonija), JU „Srednja ekonomska i ugostiteljska škola-Mostar (BiH), Srednja turističko-ugostiteljska škola-Tešanj (BiH), JU „Srednja škola-Konjic" (BiH), Udruženje kuhara SKMER-Split (Hrvatska), Ugostiteljska škola-Podgorica (Crna Gora), Udruženja šefova kuhinja Crne Gore i Gastroid centar za obuke u hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

Nakon završenog takmičenja dodijeljene su zahvalnice svim učesnicima te diplome i pehari najboljim kuharskim ekipama.
Pored uručenih nagrada kuharskim timovima, birani su i najljepše uređeni štandovi, a pobjednicima su uručene nagrade za prvo, drugo i treće mjesto.

Pripremljen je i bogat kulturno – umjetnički program, a drugi dan Festivala hrane, u Sali Općine Konjic, uz veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača, učenika srednje škole i izlagača održano je predavanje na temu: „Plodnost tla i njen značaj", koje su priredili Federalni zavod za agropedologiju Sarajevo u suradnji sa stručnom službom Općine Konjic.

Gostima koji su pristigli iz susjednih zemalja i gradova Bosne i Hercegovine, a koji su učestvovali u kulinarskim takmičenjima, u organizaciji Razvojne agencije ''PRVI KORAK'' d.o.o. iz Konjica i firmi TOFI d.o.o. i Gastroid iz Sarajeva, je organizirana zajednička posjeta, jedinstvenom objektu D-0 ARK, poznatijem kao Titov bunker.

Uz dodjelu poklona, od strane Načelnika općine Konjic i Organizacionog odbora Festivala, koji će sve učesnike podsjećati na ovogodišnji dolazak u Konjic, izraženo je zadovoljstvo organizacijom Festivala uz obećanje i želju da budu ponovno aktivni učesnici na 9. Međunarodnom Festivalu hrane u Konjicu, 2018. godine.

Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša FBiH donio je Odluku o raspisivanju Javnog konkursa za korištenje sredstava Fonda za zaštitu okoliša za 2017. godinu. 

Tekst javnog konkursa možete preuzeti: OVDJE

OBRAZAC - I- 2017 - 1 Aplikacijski 

OBRAZAC - II- 2017 - 2 Finansijski 

Krajnji rok za podnošenje prijava je najkasnije do 30.10.2017. godine do 16:00 sati.

U okviru projekta „Lokalni integrisani razvoj" (LIR) koji sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), a primarno finansira Evropska unija (EU), objavljuje se Poziv malim i srednjim preduzećima za iskazivanje interesa za podrškom na provođenju projekata unapređenja tehnološke opremljenosti i obuka za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju za potrebnu radnu snagu u 2017. i 2018. godini.

Ovaj poziv za iskazivanja interesa će omogućiti svim zainteresovanim malim i srednjim preduzećima (MSP) sa područja partnerskih jedinica lokalne samouprave, koji djeluju u prioritetnim sektorima (obrada drveta, obrada metala, obrada tekstila i IT sektor) i odabranim lancima vrijednosti da rade zajedno sa Projektom, kako bi realizirali i) investicije usmjerene ka poboljšanju tehnološke opremljenosti, ii) programe obuka za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju potrebne radne snage radi postizanja višeg stepena produktivnosti i kreiranja radnih mjesta, a u cilju podizanja konkurentnosti MSP.

Cilj ovog poziva za izražavanje interesa jeste da se identificiraju projekti kojima će se pružiti podrška, u okviru raspoloživih sredstava, za unapređenje tehnološke opremljenosti, projekti koji će se odnositi na prekvalifikaciju i dokvalifikaciju potrebne radne snage te kombinovani projekti prekvalifikacije i dokvalifikacije radnika i investicija usmjerenih ka poboljšanju tehnološke opremljenosti, a koje će implementirati MSP. Kroz provedbu navedene podrške u 2017. i 2018. godini očekuju se sljedeći kumulativni rezultati:

MSP koja budu podržana će u roku od 12 mjeseci od implementacije projekta ostvariti povećanje prihoda (po mogućnosti od izvoznih poslova) u iznosu od 3% u odnosu na ostvareni prihod iz 2016. godine.
Sva MSP koja budu podržana će zaposliti minimalno 20 osoba (kumulativno za sva MSP).

Krajnji rok za podnošenje prijava je četvrtak, 19. oktobar 2017. godine do 17:00 sati, što potvrđuje datum na otpremnici, poštanski žig ili priznanica. Prijave se mogu dostaviti i lično. Prijave podnesene nakon isteka roka se neće uzeti u razmatranje.

Popunjen obrazac prijedloga, budžet i prateću dokumentaciju potrebno je dostaviti u jednom (1) originalnom primjerku i jednoj (1) kopiji, u A4 formatu i uvezane. Također, kompletnu projektnu dokumentaciju (u zip formatu) je potrebno dostaviti i u elektronskoj formi, na CD-u, ili USB memorijskoj kartici.
 
Na koverti je potrebno naznačiti ime poziva za iskazivanje interesa za koji se aplicira: „Poziv malim i srednjim preduzećima za iskazivanje interesa za implementiranje projekata unapređenja tehnološke opremljenosti i obuka za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju potrebne radne snage uz podršku Projekta „Lokalni integrisani razvoj" u 2017. i 2018. godini." Nadalje, na koverti je potrebno naznačiti i puni naziv i adresu podnosioca prijave, te naglasiti slijedeće: „NE OTVARATI PRIJE ZVANIČNOG OTVARANJA".

Prijave moraju biti dostavljene u zatvorenoj koverti preporučenom poštom, kurirskom poštom ili lično (potpisana i datirana potvrda će biti dodijeljena licu koje lično dostavi prijavu) na sljedeću adresu:

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP)

Projekat „Lokalni integrisani razvoj"

UN HOUSE

Zmaja od Bosne bb

71 000 Sarajevo

Prijave dostavljene drugim putem (npr. putem faksa ili email-a), neće biti uzete u razmatranje.

Tekst javnog poziva i prateće dokumente možete pronaći na sljedećem linku: http://www.ba.undp.org/content/bosnia_and_herzegovina/bs/home/presscenter/articles/2017/09/27/poziv-malim-i-srednjim-preduze-ima-za-iskazivanje-interesa-za-podr-kom-na-projektima-unapre-enja-teh-opremljenosti-i-obuka-za-pre-dokvalifikaciju.html

 

Agencija za ekonomski razvoj „PRVI KORAK" d.o.o. Konjic je aplicirala na Javni konkurs za odabir korisnika grant sredstava tekućih transfera za 2017.godinu koji je objavilo Federalno ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta (FMRPO) sa projektom„Proširenje kapaciteta poslovnog inkubatora Konjic".

Nakon objave rezultata, dana 27.07.2017.godine u hotelu ERO u Mostaru potpisan je Ugovor o dodjeli poticajnih finansijskih sredstava između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Agencije za ekonomski razvoj „PRVI KORAK" d.o.o. Konjic.

Implemetacijom ovog projekta stvoriće se mogućnost za veći broj mladih ljudi sa područje općine Konjic da svoje potencijalne poslovne ideje pretvore u uspješne privredne priče.

Nakon što su kandidatkinje kojima su odobrena sredstva po "Javnom pozivu za marginalizirane grupe žena" potpisale ugovor o korištenju sredstava, Agencija za ekonomski razvoj „PRVI KORAK" d.o.o. Konjic, kao implementator aktivnosti vezanih za Javni poziv, je održala sastanak sa kandidatkinjama i pojasnila šta je sve neophodno kako bi krenule u realizaciju svojih biznis planova.

U prethodnom periodu korisnice sredstava su prikupile svu neophodnu dokumentaciju za registraciju svog biznisa, isti registrovale i počele sa realizacijom aktivnosti iz biznis plana.

Agencija „PRVI KORAK" d.o.o. prati realizaciju projektnih aktivnosti i prati utrošak sredstava odobrenih po ovom pozivu te izvještava Općinu Konjic i USAID/PPMG o realizovanim aktivnostima.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je objavilo Javni poziv - "Transfer za razvoj turizma u Federaciji BiH" za 2017.godinu".

Tekst javnog poziva, kao i prateću dokumentaciju možete preuzeti na sljedećem linku: http://www.fmoit.gov.ba/ba/clanak/1563/objava-javnog-poziva-transfer-za-razvoj-turizma-u-federaciji-bih-za-2017godinu

 

Misija agencije Prvi korak je promoviranje gospodarstva, podrška razvoja MSP-a, stvaranje uslova za ostvarivanje novih radnih mjesta i poboljšanje ukupne ekonomske situacije na području Općine Konjic.

Kontakt

Agencija za ekonomski razvoj "PRVI KORAK" d.o.o. Konjic
Musala do br.1
88400 Konjic
Bosna i Hercegovina

email: prvikorakkonjic@gmail.com

Tel: +387 36 / 727 645

Fax: +387 36 / 727 645

Foto Galerija