Copy of Radix iz Konjica: Od porodičnog obrta do lidera na tržištu dentala

10 Apr 2015
293 times

Kompanija Radix iz Konjica jedna je od vodećih regionalnih lidera u distribuciji stomatološke opreme i repromaterijala. Na tržištu posluju od 1997. godine, a ubrzan rast kompanije rezultat je napornog rada koji je od malog porodičnog obrta izrastao u lidera na tržištu dentala.

Elvir Duranović, direktor Radixa, u razgovoru za portal eKapija.ba, kaže da vlastitom distributivnom mrežom pokrivaju cijeli teritorij Bosne i Hercegovine i to najnovijim dostignućima u oblasti stomatologije.

"Usko sarađujemo sa vodećim svjetskim proizvođačima i stomatolozima, a taj rezultat saradnje su kvalitetni i svakodnevno dostupni proizvodi koje nudimo. Pored prodaje, u sklopu firme imamo i servis za popravku i održavanje stomatoloških aparata u čemu smo također lider", kaže on.

Dakle, generalni su zastupnik vodećih svjetskih brendova u ovoj oblasti za područje Bosne i Hercegovine, a neki od njih su LIARRE, Harvard Dental Company, VOCO GmbH, FKG Dentaire, Edenta, Euronda, Nordin, Dentsan i mnogi drugi.

"Uglavnom radimo sa švicarskim firmama koji su pojam kvaliteta i sa kojima imamo izuzetnu poslovnu korespodenciju. Posebno bih istakao saradnju sa Coltene/Whaledent i koji osim Švicarske šire poslovanje i u Njemačkoj, tako da smo ponosni što smo dio jedne velike korporacije", ističe Duranović, napominjući da su sva dosadašnja zastupništva registrovana preko Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH u Banjoj Luci.

Veoma uspješnu saradnju ističe sa privatnim sektorom, dakle stomatološkim ordinacijama kako u Federaciji, tako i u Republici Srpskoj, s tim da imaju kijenata i u državnom sektoru.

"Radimo sa nekoliko Domova zdravlja, međutim, s njima naplata ide malo teže i koji se na kraju zbog ekonomske krize uglavnom opredjeljuju za neke jeftnijije varijate", navodi direktor Radixa.

Tržište dentala u BiH ocjenjuje jako konkurentnim iako su se svi isfiltrirali u neke posebne oblasti sa različitim asortimanima tako da za sada svi imaju dio tržišnog kolača u svemu tome . Svoj dio „kolača", kaže, drže dosta čvrsto, i pored nelojalne konkurencije i jako puno posla na crno.

"Čvrsto se držimo bez obzira na cjelokupnu situaciju. Pored toga, u dogledno vrijeme planiramo proširenje djelatnosti u nekim novim zastupništivima i novim tržištima. U mlad kolektiv koji imamo, nastojat ćemo da našu poziciju još više učvrstimo kako bi ovaj posao nastavile i naredne generacije", zaključuje Duranović.

S.B.
ekapija.ba

Misija agencije Prvi korak je promoviranje gospodarstva, podrška razvoja MSP-a, stvaranje uslova za ostvarivanje novih radnih mjesta i poboljšanje ukupne ekonomske situacije na području Općine Konjic.

Kontakt

Agencija za ekonomski razvoj "PRVI KORAK" d.o.o. Konjic
Musala do br.1
88400 Konjic
Bosna i Hercegovina

email: prvikorakkonjic@gmail.com

Tel: +387 36 / 727 645

Fax: +387 36 / 727 645

Contact

Economic Development Agency"PRVI KORAK" LLC Konjic
Musala No.1
88400 Konjic
Bosnia and Herzegovina

email: prvikorakkonjic@gmail.com

Tel: +387 36 / 727 645

Fax: +387 36 / 727 645

Photo Gallery