Print this page

Održan 8. Međunarodni festival hrane "Konjic Food-Fest" 2017. godine

17 Oct 2017
300 times

Povodom održavanja 8. Međunarodnog festivala hrane „Konjic Food-Fest" 2017. godine održano je 11. sastanaka na kome su članovi Organizacionog odbora dogovorili sve detalje bitne za uspješno održavanje ovogodišnjeg Festivala. Organizatori Festivala su: Općina Konjic, Savez poljoprivrednih udruženja Konjic, Agencija za lokalni ekonomski razvoj „PRVI KORAK" d.o.o. Konjic, firma ToFi d.o.o. Sarajevo, Centar za neformalnu edukaciju GastroID, Radio Konjic u saradnji sa VNR iz Norveške.

Na sastancima je analiziran prošlogodišnji budžet i dat prijedlog za ovogodišnji, te pripreman Operativi plan i aktivnosti Festivala hrane za tekuću godinu. Na jednom od sastanaka Organizacinog odbora prisustvovali su i predstavnici Norveške, gdje su dali nove prijedloge za ovogodišnji Festival hrane, posebno u pogledu promocije, gdje su naglasili da je posebno bitno da se održavaju interacionalna kuharska takmičenja učenika iz Srbije, Makedonije, Norveške i drugih zainteresiranih zemalja. Dogovoreno je da riba bude glavna tema Festivala te da će se pripremati pura sa sirom i halvom, a sve sa ciljem promocije domaćih lokalnih proizvoda

Član ovogodišnjeg Organizacionog odbora je i predsjednica Udruženja „Žena za ženu" koji s obzirom da prisustvuju brojnim sajmovima, vrše i promociju našeg. Izrađeni su svi promotivni materijali i izvršene tehničke pripreme za održavanje istog. Festival kao i prethodnih godina traje dva dana i održao se 04. i 05. oktobra tekuće godine.
Na ovogodišnjem Festivalu izlagala su 94. izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine. Na štandovima su izloženi suhomesnati i mliječni proizvodi, voće i povrće, kao i prerađevine od istih (sokovi, đemovi, ajvar, i sl.), zatim med i proizvodi od meda, ljekovito bilje, žitarice, slatkiši, kolači, rukotvorine, itd., a na Festivalu hrane kao izlagači došle su i predstavnice raznih Udruženja žena iz BiH, iz Zavidovića, Stjepan polja, Jablanice i brojnih drugih.

Članice Udruženja „Žena za ženu" su ove godine na Festivalu hrane pripremale halvu i istu prodavale po promotivnim cijenama, a učenici JU „Srednje škole Konjic" su na Festivalu zajedno sa profesoricom praktične nastave pripremali ribu pastrmu uz prilog kao specijalitet koja se prodavala po promotivnoj cijeni. Na ovogodišnjem Festivalu održano je i takmičenje kuharskih timova učenika srednjih škola i mladih kuharskih timova.

Svrha takmičenja je promocija zanimanja u ugostiteljstvu i hotelijerstvu i predstavljanja centra Gastroid Sarajevo, organizovano je takmičenje mladih kuharskih timova, koji će imati priliku izraziti svoje kreacije na temu "Autohtona Neretvanska pastrmka". Timovi i zemlje koji će sudjelovati u ovom takmičenju su: Mješovita srednja škola-Hadžići (BiH), Ugostiteljsko-turistička škola Vrnjačka Banja (Srbija), Srednja škola Lazar Tanev-Skopje (Makedonija), JU „Srednja ekonomska i ugostiteljska škola-Mostar (BiH), Srednja turističko-ugostiteljska škola-Tešanj (BiH), JU „Srednja škola-Konjic" (BiH), Udruženje kuhara SKMER-Split (Hrvatska), Ugostiteljska škola-Podgorica (Crna Gora), Udruženja šefova kuhinja Crne Gore i Gastroid centar za obuke u hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

Nakon završenog takmičenja dodijeljene su zahvalnice svim učesnicima te diplome i pehari najboljim kuharskim ekipama.
Pored uručenih nagrada kuharskim timovima, birani su i najljepše uređeni štandovi, a pobjednicima su uručene nagrade za prvo, drugo i treće mjesto.

Pripremljen je i bogat kulturno – umjetnički program, a drugi dan Festivala hrane, u Sali Općine Konjic, uz veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača, učenika srednje škole i izlagača održano je predavanje na temu: „Plodnost tla i njen značaj", koje su priredili Federalni zavod za agropedologiju Sarajevo u suradnji sa stručnom službom Općine Konjic.

Gostima koji su pristigli iz susjednih zemalja i gradova Bosne i Hercegovine, a koji su učestvovali u kulinarskim takmičenjima, u organizaciji Razvojne agencije ''PRVI KORAK'' d.o.o. iz Konjica i firmi TOFI d.o.o. i Gastroid iz Sarajeva, je organizirana zajednička posjeta, jedinstvenom objektu D-0 ARK, poznatijem kao Titov bunker.

Uz dodjelu poklona, od strane Načelnika općine Konjic i Organizacionog odbora Festivala, koji će sve učesnike podsjećati na ovogodišnji dolazak u Konjic, izraženo je zadovoljstvo organizacijom Festivala uz obećanje i želju da budu ponovno aktivni učesnici na 9. Međunarodnom Festivalu hrane u Konjicu, 2018. godine.